Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Van de dominee... Van de dominee...

Bijbelgespreksgroep
Op dinsdag 19 oktober komen we weer bij elkaar met de Bijbelgespreksgroep. We bespreken het gebod: ‘Toon eerbied voor je vader en moeder, en hoofdstuk 6 van “Tien vormen om je vrijheid te bewaren” van Bernard Luttikhuis: Respect man! Bent u benieuwd hoe het er aan toe gaat? Kom gerust een keertje vrijblijvend kijken. De komende data zijn: 19 oktober, 9 november, 7 december en 11 januari, steeds op dinsdagochtend in de Bethelkerk van 10.00 - 11.30 uur.

Rouwgespreksgroep Verdriet is een werkwoord
Dit seizoen willen we ook weer gelegenheid geven om met elkaar in gesprek te gaan over rouwervaringen in het leven. Soms is verdriet al langere tijd in je leven aanwezig, soms nog maar korter. Vindt u/vind je het fjn om van tevoren een gesprek te hebben of is deze gespreksgroep iets voor u is dan kunt altijd een afspraak maken met collega Anne-Mieke van Oost of met mij. We komen zes keer bij elkaar en de eerste avond is op woensdag 17 november. De eerste aanmeldingen zijn binnen en we hopen er voldoende te krijgen zodat we kunnen beginnen!
 
Hartelijke groet!
ds. Henk-jan Ketelaar
 

Een lied, een groet en nog wat
Zonder afspraak of reservering maar nog wel met behoedzame onderlinge afstand kunnen we weer in ruimere mate in de kerk komen schuilen bij de Eeuwige en bij zijn woord van troost, hoop en bemoediging, ja van geloof, hoop en liefde.
Een mooi lied over dit
schuilen bij de Eeuwige vond ik ooit heel toevallig bladerend in het Liedboek: Lied 57a. Het is van een Rotterdammer die als kind kerkte in de Breepleinkerk. In de wandeling heet hij Henk van der Ent, als dichter gebruikt hij het pseudoniem ‘Anton Ent’:
1 De merel fluit als morgenopening
het lied dat bange nachten sluit,
dat kleedt en kleurt in helder groen
de boom waarin hij schuilt.

2 Het is een scherm voor buien angst en pijn
en stokebranden* om hem heen.
Die spotten fel hoe vals kan zijn
het lied waarin hij schuilt.

3 De merel zingt dat hij geborgen is
in wat hij jubelt heel de dag.
In trouw en liefde spiegelt zich
het licht waarin hij schuilt.

4 De merel in de lijsterbes haalt uit:
wees mij nabij, U bent nabij
zolang ik roep, zolang ik fluit
van U waarin ik schuil.

 
Het lied is geschreven bij de vrijwel nooit gezongen, maar inhoudrijke Psalm 57. Het is een psalm vol van vertrouwen dat je, bij alle pijn en moeite die je kan overkomen of wordt aangedaan, geborgen mag zijn bij God, ja onder de schaduw van zijn vleugels mag schuilen. En daarover gaat eveneens deze bewerking van Psalm 57 door Anton Ent. Elke strofe eindigt met dat woordje: schuilen’.
In de tekst van de bijbel schuilt de dichter als een vogel onder de vleugels van God. Ent heeft nu de vogel  verzelfstandigd, er een merel van gemaakt, een vogel met naam en toenaam. De merel is een geliefde zanger, staat bovenaan de vogel-top tien. Ent nam daarbij als knipoog naar de (over-)oude Psalmberijming van 1773, waarmee hij groot werd, de term *‘
stokebranden’ op, een oud woord dat ‘pestkoppen’, verstoorders van de rust, betekent. De nieuwe melodie erbij is van Theo Goedhart en klinkt veel eigentijdser dan de aloude psalm, maar is voor mijn besef toch niet meteen een meezinger…
In de dienst van 24 oktober zal ik dit lied dan ook (nog) maar niet laten zingen, maar wellicht wel een (ander) bijpassend lied bij de Johannes-lezing (Joh. 8,37-47): Lied 760 ‘
Gij zijt de zin van wat wij zijn, de hartsfontein
Een hartelijke herfst-groet van ds. Jaap van Rootselaar, die wanneer u dit leest bij leven en welzijn weer volop aan de slag is met bezoekjes aan zieken en eenzamen en/of zomaar even een ontmoeting met een glimlach.
PS: Nog een achtergebleven verantwoording, maar de penningmeester wist het dezelfde week al: op 31 augustus ontving ik van N.N. 20 euro voor de kerk uit dankbaarheid voor een bezoekje, waarvoor ook langs deze weg hartelijk dank!

 
 ds. Jaap van Rootselaar
terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Door de ‘coronacrisis’ is het V&T programma voor 2020 beperkt.
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.