Protestantse Kerk in Nederland
 
 
"Groeten uit de Mandenmakerij" "Groeten uit de Mandenmakerij"Behoefte aan geestelijke begeleiding?
Drie jaar geleden heb ik ook een stukje onder deze titel geschreven. Ik was toen nog volop bezig met de driejarig opleiding Geestelijke Begeleiding die ik in november 2014 heb afgerond. Geestelijke begeleiding (met een moeilijk woord ‘mystagogie’) is mensen begeleiden op hun geestelijke weg. Een moderne omschrijving is ‘spirituele coaching’. Je kunt het leven van ieder mens zien als de weg die God met hem of haar gaat. God gaat met ieder mens zijn weg (ook met degenen die niet in Hem geloven). Ieder heeft een eigen weg en je kunt niet weten hoe de weg van een ander is. Maar je kunt elkaar wel helpen om de weg te vinden en de goede vragen te stellen: Wie ben ik? Waar kom ik vandaan en waar ga ik heen? Wat is mijn diepste verlangen? Waar zie ik God in mijn leven, in mijn werk, in de moeilijke tijden? Zulke vragen raken aan wat er leeft in je ziel. Het zijn wezenlijke vragen, maar wanneer komen we er aan toe om ze te stellen? Vaak moet je eerst in een crisis geraken voor je die vragen met een ander gaat bespreken. Ik zou als predikant graag vooral een geestelijk begeleider wil zijn. Ik zou graag willen stil staan bij de wezenlijke vragen, niet alleen met mensen die ziek zijn of in de rouw maar met ieder die daar behoefte aan heeft. De wijkkerkenraad van Carnisse Haven heeft mij toestemming gegeven om een gedeelte van mijn tijd aan deze geestelijke begeleiding te besteden. Drie jaar geleden hebben maar liefst tien mensen gereageerd op mijn oproep. Daarna kwamen er steeds nieuwe mensen bij - soms uit zichzelf, soms via een ander – die behoefte hadden aan geestelijke begeleiding. Zij werden eerst uitgenodigd voor een verkennend gesprek, waarin we onderzochten wat zij nodig hadden en of geestelijke begeleiding daarbij zou kunnen aansluiten. Als wij het daarover eens waren maakten wij afspraken voor een begeleidingstraject, bestaande uit een aantal gesprekken waarin we met elkaar de spirituele levensweg verkenden. Zo ben ik de afgelopen jaren voortdurend met een aantal mensen in gesprek geweest. Tot nu toe heb ik geen nieuwe oproep gedaan omdat ik geen ruimte had voor nieuwe gesprekspartners. Maar inmiddels is die ruimte er wel. Vandaar deze uitnodiging aan ieder die een behoefte heeft om samen met een begeleider te kijken naar wat er op dit moment in zijn of haar ziel leeft. Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat je ervaringen zijn. Neem gerust contact met mij op: telefonisch (0180 852343) of via email (
Met vriendelijke groet,
 
Ds. Bert de Wit
 

 
Sectieindeling ouderlingen Sectieindeling ouderlingen
lees meer »
 
De wijkraad voor het pastoraat De wijkraad voor het pastoraat

De Wijkraad voor het Pastoraat wordt gevormd door ouderlingen en houdt zich bezig met het beleid op pastoraal gebied.  Daarnaast heeft iedere ouderling  een aantal delen van de wijkgemeente (secties) waarin hij/zij samen met contactpersonen het pastoraat verzorgt.

Het verzorgen van het pastoraat is belangrijk werk en daarom wordt een aantal keren per jaar een bijeenkomst  gehouden. De mensen die werkzaam zijn in het pastoraat spreken daarin met de predikant over inhoudelijke (geloofs-)vragen.
De contactpersonen zijn het eerste aanspreekpunt in een sectie.  Zij begroeten gemeenteleden die nieuw zijn komen wonen.  Daarnaast bezoeken zij gemeenteleden vanaf 80 jaar bij hun verjaardag en anderen bij huwelijksjubilea en geboorte.

Als u bezoek wilt hebben, kunt u  contact opnemen met de betreffende contactpersoon of ouderling.
Zie voor adressen en telefoonnummers het  Jaarboekje voor de Protestantse Gemeente Barendrecht of neem contact op met de coördinator voor het pastoraat:
G.S. Kruit, tel. 010-4807216, email:

 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.