Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Programma Programma

‘Buitenhaven’: wandelend een tekst bespreken
Het is weer langer licht, dus we kunnen de avondwandelingen herstarten. Op donderdag 30 mei en donderdag 20 juni 2024 organiseert Vorming & Toerusting een ‘Buitenhaven’-wandeling. Al lopend door de Zuidpolder denken we in tweetallen na en praten over een korte (bijbel)tekst. Een soort informele ‘bijbelstudie’ in de buitenlucht. We verzamelen vanaf 19.15 uur op de parkeerplaats van de Zuidpolder (vlakbij theehuis Polderzicht) en daar krijg je de tekst. Vanaf 19.30 uur gaan we wandelen. Na een klein uurtje sluiten we samen af. Doe je mee?
Voor meer informatie: Petra Teunissen, tel. 06-41666977,
pteunissen01@gmail.com
Grosse Freiheit (Great Freedom; 2021)
Woensdag 5 juni 2024 wordt om 14.00 uur in ‘De Ontmoeting’ van de Dorpskerk de veelvuldig bekroonde Oostenrijks-Duitse dramafilm “Grosse Freiheit” vertoond. De regie van deze film is in handen van Sebastian Meise.

Met dit intieme gevangenisdrama wordt het immense onrecht aan de kaak gesteld dat Duitse homoseksuelen na de Tweede Wereldoorlog ten deel viel.

Dagblad Trouw schreef (17/3-2022): “Grosse Freiheit speelt zich af in een gevangenis maar het is geen gevangenisdrama zoals we dat kennen: met het onvermijdelijke geweld tussen gevangenen, machtsmisbruik door bewakers en misschien een ontsnappingspoging. Het is op papier een film over homoseksualiteit en vervolging maar eigenlijk is het een film over tederheid en verlangen naar nabijheid. Het steen en het staal van het gebouw waar de film zich afspeelt, vormt niet eens de echte gevangenis. Dat is West-Duitsland als geheel, waar tot enkele decennia na WOII homoseksualiteit (onder de zogeheten Paragraaf 175) strafbaar was.”

In deze film is de echte gevangenis de toenmalige Duitse cultuur (en daarmee de denk- en gevoelswereld van de toenmalige Duitse bevolking) die onverenigbaar was met de erkenning dat homoseksualiteit even natuurlijk is als heteroseksualiteit. Maar ook nu nog zijn er talloze landen en religies die weigeren deze realiteit te erkennen.  

Een film die vraagt om gezien te worden; vooral door de sprekende, maar  tegelijk terughoudend gebrachte beelden. En als je de film gezien hebt, besef je hoe groot en soms vernietigend de kracht is van (moeten) zwijgen. Rest die ene vraag, die in je hoofd blijft rondspoken: “wat heb je aan vrijheid als je niet jezelf mag zijn?”

BOEKBESPREKING: “DE NAMIDDAG VAN HET CHRISTENDOM”; (2023)
Woensdag 19 juni 2024, 20.00 uur, De Ontmoeting, Dorpskerk.
Auteur: Tomáš Halík, hoogleraar filosofie en sociologie aan de Karelsuniversiteit in sociologie in Praag (RK-priester).De grote internationale faam van Tomáš Halík is direct verbonden met zijn talrijke pleidooien voor een open gesprek tussen godsdienst en de seculiere samenleving. Halík vindt dit nodig, want de situatie van het christendom in Europa is erbarmelijk. Met die constatering begint zijn boek over “De namiddag van het christendom’. Kerken lopen leeg, want ze hebben hun ooit jeugdige elan verloren; en daarmee ook de jeugd.

In zijn boek schetst Halík op bijna profetische wijze de toekomst van de kerk én vanuit dit toekomstbeeld klinkt zijn oproep tot kerken en gelovigen:

Laat de traditionele waarheidsclaim los. Ontdoe het geloof van ‘weten’, want wetenschap weet beter. Probeer als kerk met jezelf in gesprek te komen. Probeer niet langer om anderen te overtuigen van je eigen waarheid. Durf geloof, geloof te laten zijn; en dat is iets anders dan ‘weten’.  En durf in oprechte dialoog te treden met anderen over de zin en betekenis van ons bestaan. Als de kerk dat doet, dan overstijgt ze zichzelf: ze bekommert zich dan niet langer om haar ledenaantal, en is primair gericht op het welzijn van iedereen. Is dat niet juist heel christelijk?

Maarten van Boekel zal dit in de christelijke wereld spraakmakende boek (inmiddels in vele talen vertaald) van Tomáš Halík inleiden. Cees Romkes zal daarna de discussie leiden. Iedereen is 19 juni om 20.00 uur van harte welkom in De Ontmoeting van de Dorpskerk.
 

terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.