|
|
Programma
Programma
Film Nowhere (2023)
Regisseur: Albert Pintó
Deze Spaanse flm is in het Westen de meest bekeken niet-Engelstalige film van 2023.
Onze laatste landelijke verkiezingen maken duidelijk dat de afkeer van vluchtelingen/asielzoekers bij veel Nederlanders groot is. En dat is niet alleen in Nederland of Europa zo. In Amerika wil Trump miljoenen illegalen (lees: economische vluchtelingen) het land uitzetten; desnoods met hulp van het leger.
Ook wij hebben een mening over vluchtelingen, maar hebben wij er een gevoel bij? Deze film helpt ons hier op een niet te ontkomen manier bij.
Over de inhoud: er is een oorlog gaande en de zwangere Mia en haar echtgenoot Nico proberen het land te ontvluchten. Vrouwen en kinderen zijn hun leven namelijk niet zeker. In de film wordt hier nog aan toegevoegd: “er is bovendien niet genoeg voor iedereen.” In Ierland kan men – zo heeft men gehoord – nog wel een normaal leven leiden, dus koopt Nico in de haven een paar douaniers om, zodat hij met Mia in een zeecontainer kan vluchten naar Ierland. De twee blijken niet de enige verstekelingen: meer mensen wagen de oversteek over de oceaan. Maar net voordat alles in kannen en kruiken lijkt, worden Mia en Nico van elkaar gescheiden.
Mia belandt zielsalleen in een container, die bij een ernstige zeestorm van het schip valt. Vanaf dat moment is ze op zichzelf aangewezen en draait haar leven om ‘menselijke veerkracht’. Zo weet ze regenwater te verzamelen en gebruikt gaten, ontstaan door kogels, om naar de horizon te kunnen kijken. Want de horizon wijkt niet. Wijkt onze horizon?
Wanneer: 20 januari 2025 14.30 uur
Waar: De Ontmoeting van de Dorpskerk
Contactpersonen: Maarten van Boekel en Cees Romkes (cees@romkes.com)
Film ‘Flee’ in Carnisse Haven
Vrijdag 24 januari 2025 om 20.00 uur is in Carnisse Haven de film ‘Flee’ van regisseur Jonas Poher Rasmussen te zien. Deze documentaire gaat over de vlucht van de Afghaanse homoseksuele Amin, een schoolvriend van Rasmussen, naar Denemarken in de jaren negentig. Amin wilde anoniem blijven en toch vertellen hoe hij ‘Als nieuw’ in het Scandinavische land aankwam. Rasmussen zorgt daarvoor door zijn spannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning. Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.
Na de film is er gelegenheid om, onder het genot van een drankje, met elkaar na te praten over de vraagstukken die de film oproept. Carnisse Haven is te vinden op de Noordersingel 30. De toegang is gratis, als bijdrage in de kosten is er een collecte bij de uitgang.
Contactpersoon: Nel Vis, (nel.vis@planet.nl)
Boekbespreking: “De toekomst van de kerk. Essay vol rouw en hoop”, Aarnoud van der Deijl,2023
Aarnoud van der Deijl bespreekt zijn boek “De toekomst van de kerk. Een essay vol rouw en hoop.”
Een leven zonder kerk? Het wordt steeds gemakkelijker om je dit voor te stellen. Gedurende zijn dertigjarig predikantschap zag predikant Aarnoud van der Deijl de kerk in Nederland meer dan halveren. Het bezorgde hem rouw; de fases van ontkennen tot berusten heeft hij allemaal doorlopen.
Dit boek stelt existentiële en maatschappelijke vragen, niet alleen aan de kerk en de gelovigen, maar ook aan de samenleving als geheel. Alle plannen om de kerk aantrekkelijker te maken, hebben de kerk niet gered – maar redden we het wel zonder kerk? Kunnen we zonder de (oer)verhalen, de beelden en rituelen, de gemeenschap van mensen die naar elkaar omzien, de ethische reflectie, of leidt verlies daarvan automatisch tot ‘verarming’ van individu en samenleving? Aarnoud van der Deijl opent hierbij het gesprek.
Vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid analyseert Van der Deijl scherp en met mededogen ‘zeven plannen die de kerk niet konden redden’. Maar hij stopt zijn betoog daar niet. Hij gaat te rade bij al dan niet gelovige ‘kritische vrienden’ zoals Kristien Hemmerechts, Nadia Kroon, Stephan Sanders, Klaas Smelik, Paul van Tongeren, Alain Verheij en Yvonne Zonderop. Mensen die ‘kerkloos’ waren maar kerkelijk werden, of die de christelijke cultuur van groot belang achten.
Dr. AARNOUD VAN DER DEIJL (1964) is predikant en schrijver. Hij is hoofdredacteur en mede-auteur van de boeken “Doornse Catechismus” en “Doornse Levenskunst” en van de spirituele ontdekkingsgids “Inspirerend Zeeland”.
Wanneer: dinsdag 11 februari 2025 , 20.00 uur
Waar: De Ontmoeting van de Dorpskerk
Contactpersoon: Maarten van Boekel, 0180-615531
| terug
|
|
|
|
|
|