|
|
Programma
Programma
Najaarsprogramma V&T 2024.
We zijn blij om als werkgroep Vorming & Toerusting weer een interessant najaarsprogramma te kunnen aanbieden. Een aantal gebruikelijke onderdelen maken hiervan deel uit, zoals boekbesprekingen en het vertonen van bijzondere films met nagesprek. We zullen ook een middag wijden aan de toekomst van de kerk en de kerk van de toekomst.
Maar we hebben ook weer enkele interessante gasten kunnen uitnodigen en vastleggen. Dat geldt voor Martien E. Brinkman(1950) Nederlands theoloog, auteur en emeritus hoogleraar theologie. Vanaf 2010 is hij met name in beeldende kunst, film, proza en poëzie op zoek naar het cultureel gewaad van de grote woorden van de christelijke traditie. Dat resulteerde o.a. in een tweetal kleinere studies over de relatie poëzie-religie. De theologische som van die speurtocht maakt hij in de jaren 2019-2022 op in een drietal studies waarvan Hoe mijn God veranderde het sluitstuk vormt.
Grenzeloos God is een boek van de Duitse theoloog Tilmann Haberer. Vanuit een integrale manier van spreken over God, plaatst hij kernthema’s van het christendom (o.a. schepping en opstanding) in een bevrijdend perspectief, waarbij grenzen worden doorbroken. Ds. Piet van Veldhuizen vertaalde het boek en komt er bij ons over vertellen.
Last but not least zijn we heel blij en trots, dat Sytze de Vries bij ons te gast zal zijn. Hij is theoloog en dichter van talloze liederen en (poëtische) teksten. Hij neemt ons mee in een toelichting op zijn werk. En natuurlijk gaan we met elkaar zingen.
Filmhuis “De Ontmoeting” vertoont de film “Golda” (2023)
Bijna dagelijks worden we door de media geconfronteerd met de strijd tussen Israël en de Palestijnen. We horen dan steeds weer over terreuraanvallen; over de alles en iedereen vernietigende bombardementen; de huizenhoge haat en agressie. De pogingen om tot een wapenstilstand te komen, mislukken telkens weer.
De ouderen onder ons herinneren zich, als ze dit horen en lezen: “6 oktober 1973”. Op die dag – Israëls heiligste dag: ‘Jom Kipoer’ – lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanhoogvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir (de ‘Iron Lady’ van Israël) het dreigende gevaar zien af te wenden.
Terwijl ze daar dag en nacht mee bezig is, wordt ze tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet (met onder meer minister van Defensie Moshe Dayan). Het is dan aan Golda Meir om deze noodsituatie de kop in te drukken, want in deze race tegen de klok staan aan beide kanten van de strijd de levens van miljoenen burgers op het spel.
Deze film (van de bekende regisseur Guy Nattiv) mag u – zeker in dit tijdsgewricht – niet missen. Uit de geschiedenis vallen immers lessen te trekken.
Plaats: “De Ontmoeting” van de Dorpskerk,
woensdag 11 september; aanvang: 19.30 uur
Uitnodiging Leerhuis “Uit joodse bron”.
Ook dit seizoen is er elke maand het Leerhuis in de kerkenraadskamer van de Bethelkerk. Zoals al 50 jaar in Barendrecht het geval is. De titel Leerhuis: “Kerk en Israël” is nu vervangen door “Uit joodse bron” omdat het gaat om het bestuderen en zorgvuldig lezen van teksten uit joodse bron, zoals de Hebreeuwse Bijbel (OT) en het Nieuwe Testament met commentaar van rabbijnen en joodse geleerden. Ook aanverwante thema’s kunnen door de deelnemers aan de orde worden gesteld. Zie ook de info in jaarboek 2024-2. De confrontatie met onze actuele vragen en levenservaringen opent vaak nieuwe perspectieven, een doorgaand inspirerend leerproces.
We starten op maandagavond 23 september om 20.00 uur. We lezen en bespreken Deuteronomium 1 met behulp van de inleiding uit het boek “Deuteronomium, boek van de samenleving” van de Engelse opperrabbijn Jonathan Sacks. Die tekst wordt van tevoren toegestuurd. Volgende maandagavonden zijn op 28-10, 25-11 en 16-12.
Belangstellenden zijn hartelijk uitgenodigd!
Geef een seintje aan Maarten Ouwens, mao@hetnet.nl, 0180-616524.
Martien Brinkman over godsgeloof, mensbeeld en cultuur.
Op dinsdag 24 september organiseert de oecumenische werkgroep Vorming & Toerusting een interessante lezing door theoloog Martien Brinkman. De avond wordt gehouden in de Ontmoeting van de Dorpskerk. Aanvang 20 – 22 uur met halverwege een korte pauze.
Vanaf 2010 is Martien Brinkman met name in beeldende kunst, film, proza en poëzie op zoek naar hoe de grote woorden van de christelijke traditie vorm en inhoud krijgen.
Hij schreef veel over de relatie poëzie-religie. In 2022 verscheen het boek Hoe mijn God veranderde, waarover hij komt spreken. Hij noemt het boek zijn spirituele biografie. Tegelijk is het een kleine theologiegeschiedenis vol ontmoeting, debat en reflectie. Intrigerende vragen worden gesteld:
Waarop is godsgeloof gebaseerd? Welk mensbeeld is daarvoor nodig? Hoe kleurt onze cultuur (film, literatuur, beeldende kunst) ons verstaan van de Bijbel en andersom? Kennis van het boek vooraf is niet nodig. Een avond (gratis toegang) voor iedereen die getriggerd is door genoemde vragen. Voor zoekers en kenners, voor twijfelaars en geïnteresseerden! Een tot de verbeelding sprekende spreker. Van harte welkom!
‘Buitenhaven’: wandelend een tekst bespreken
Het is wordt weer vroeger donker, dus de Buitenhaven wandelingen gaan naar de middag. Op donderdag 26 september en donderdag 24 oktober 2024 organiseert Vorming & Toerusting een ‘Buitenhaven’-wandeling. Al lopend door de Zuidpolder denken we in tweetallen na en praten over een korte (bijbel)tekst. Een soort informele ‘bijbelstudie’ in de buitenlucht. We verzamelen vanaf 15.15 uur op de parkeerplaats van de Zuidpolder (vlak bij theehuis Polderzicht) en daar krijg je de tekst. Vanaf 15.30 uur gaan we wandelen. Na een klein uurtje sluiten we samen af. Doe je mee? Voor meer informatie: Petra Teunissen, tel. 06-41666977, pteunissen01@gmail.com
| terug
|
|
|
|
|
|