Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Vorming en toerusting Vorming en toerusting

Vorming en Toerusting
Secretaris: Martina Vreriks, tel. (0180) 619 572,
e-mail:
martina.vreriks@planet.nl


De werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente Barendrecht organiseert en coördineert (themagerichte) activiteiten waarin het samen leren en spreken over geloofszaken centraal staat. Vorming wil inspireren en activeren en kan bewustwording teweegbrengen van de rol die wij (kunnen) spelen in de samenleving. Vorming is onderdeel van het met elkaar gemeente van Jezus Christus zijn. De werkgroep ressorteert onder de Algemene Kerkenraad. Het programma wordt met de predikanten afgestemd. Er zijn de volgende werkvormen:
a. vaste gespreksgroepen, bijbelstudiekringen, groei- en dialooggroepen en Leerhuis;
b. thematisch cursus-, gespreks- en belevingsaanbod;
c. lezingen, forumdiscussies, presentaties (film, muziek, tentoonstellingen e.d.);
d. bezoeken van andere geloofsgemeenschappen, concerten, tentoonstellingen e.d.;
e. workshops en creatieve activiteiten;
f. kloosterweekenden.
De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk ongeacht (kerkelijke) achtergrond, woonplaats e.d. De programmering is pluriform, uitgaande van de breedte van het kerkelijk spectrum inclusief de buitenranden daarvan. Er wordt ingespeeld op alle levensfasen. Onderwerpen kunnen theologisch, pastoraal, ethisch, spiritueel en interreligieus alsook cultureel en maatschappelijk zijn georiënteerd. Zowel het verstand, het gevoel en de zintuigen kunnen worden aangesproken. Educatie, het geloofsgesprek, bestaansverheldering, de uitwisseling van levenservaringen en samen beleven zijn belangrijk. Het programma van Vorming en Toerusting vindt u op deze website, in Klankbord, de zondagsbrief en op de beamers in de kerk.
Voor informatie omtrent een bepaalde activiteit kunt u contact opnemen met de betreffende organisator, vermeld in het blauwe informatievakje op de flyer. Bekijk het laatste nieuws en ons aanbod van gespreksgroepen op de website hps://www.pknbarendrecht.nl. Uiteraard houden we u ook op de hoogte via het Klankbord. Algemene informatie en suggesties via de secretaris V&T Martina Vreriks: 0180-619572, martina.vreriks@planet.nl.

 

 
Programma Programma

‘ Buitenhaven’: wandelend een tekst bespreken
De Buitenhaven-wandelingen door de Zuidpolder in de zomermaanden zijn goed bevallen. In tweetallen denken we na en praten we over een korte (bijbel)tekst. Het is een soort informele ‘bijbelstudie’ in de buitenlucht. Op donderdag 12 oktober starten we ’s middags: 15.30 uur. We verzamelen op de parkeerplaats van de Zuidpolder (vlak bij theehuis Polderzicht) en daar krijg je de tekst. Na een klein uurtje sluiten we samen af. Wandel je mee? Voor meer informatie: Petra Teunissen, tel. 06-41666977, pteunissen01@gmail.com, pteunissen01@gmail.com

BOEKBESPREKING 5 OKTOBER DE PREDIKER
Op 5 oktober is er in Carnisse Haven weer een themabespreking naar aanleiding van een boek.
Dit keer bespreken we 'De prediker' van Cor de Jong. Het is een prettig leesbaar boek. Het speelt zich af in Noord-Heijnen in een gereformeerd gezin in de jaren 80. Na kerktijd spelen de kinderen verstoppertje. De jongste wordt opgesloten in een dekenkist. Als die weer geopend wordt leeft hij niet meer. Eerst komt de begrafenisondernemer en later de nieuwe predikant. Deze gaat naar het kamertje waar de jongen ligt en als hij bidt, niest de jongen: hij leeft! Er wordt in het gezin verder over deze gebeurtenis gezwegen, maar de omgang ermee speelt in het hele boek een grote rol. Is het een wonder, of…?
Wonderen. Een mooi thema om met elkaar over in gesprek te gaan. We doen dat in Carnisse Haven op 5 oktober van 15. 30 - 17.00 uur. Bij voldoende belangstelling zal de bijeenkomst ook op een avond plaatsvinden.
Aanmelding bij Anne-Mieke van Oost kerkelijkwerker@carnissehaven.nl of tel 06 34906745

Films over “slavernij en discriminatie”
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in zijn koloniën af. Ongeveer 45.000 slaafgemaakten – waaronder zo’n 34.000 mensen in Suriname – werden op die dag ‘formeel’ vrij man of vrouw.
Ons slavernijverleden is jaren genegeerd en vergoelijkt. Pas sinds kort durven we openlijk te erkennen dat Nederlanders zwarte mensen ernstig onrecht hebben aangedaan. Dat onrecht én het daarmee samenhangende schuldbesef schreeuwen om een permanente plek in het collectieve bewustzijn van zwarte en witte mensen.
De Raad van Kerken nam, nu 10 jaar geleden, het initiatief tot een dialoog over dit door zwart en wit gedeelde verleden, waarbij de nadruk lag op enerzijds verwerking en anderzijds het ontwikkelen van een gezamenlijke toekomst. Inmiddels heeft de wereldlijke overheid, bij monde van onze minister-president en de koning, excuses aangeboden voor het onbeschrijfelijke leed dat slaafgemaakten is aangedaan. Maar het gaat daarbij niet alleen om verwerking van ons koloniaal verleden. Het gaat ook om het bestrijden van de vele actuele vormen van racisme en discriminatie. Het gaat eigenlijk om het bestrijden van alle vormen van ongelijke behandeling.
Daarom besteedt de oecumenische werkgroep Vorming + Toerusting komende najaar gericht aandacht aan ons  slavernijverleden, maar ook wij doen dat vanuit dat bredere perspectief van strijd tegen racisme en ongelijkheid. In ons najaarsprogramma vertonen we over dit onderwerp twee films en we bespreken een boek over dit onderwerp. De eerste film
Tula, de opstandis inmiddels vertoond en besproken op 19 september.

Dinsdag 17 oktober wordt om 19.30 uur in ‘De Ontmoeting’ van de Dorpskerk de film Moonlightvertoond. Deze film van de befaamde regisseur Barry Jenkins is als “een van de allerbeste films van de 21e eeuw” bestempeld (5 sterren).
De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man, die worstelt met zijn identiteit. Aan die worsteling ligt de zoektocht ten grondslag naar zijn plaats in de wereld. Wordt hem een plaats gegund? De lijn van strijd tegen de gevolgen van het slavernijverleden en het racisme wordt hier omgebogen naar een strijd tegen ongelijkheid. Een strijd voor gelijke rechten voor iedereen. Een strijd om begrepen te worden; om te mogen zijn wie je werkelijk bent. Om te mogen worden, wat je bent. Moonlight: een meesterwerk.
Aan de vertoning van deze film wordt als inleiding het boek
“De ziel van zwart Amerika” van William du Bois kort besproken. Du Bois schreef dit boek in 1903 (dit is geen schrijffout!). Dit boek stond en staat nog steeds aan de basis van de zwarte vrijheidsstrijd in Amerika. Een strijd die verder reikt dan zwart-wit; het gaat immers om een strijd voor gelijke rechten; een strijd tegen discriminatie, tegen ongelijke behandeling; een strijd tegen ook onze vooroordelen.

EINDELIJK VOLWASSEN
Lezing met liedjes en muziek
door Frits de Lange en Eesa Frieman
Dinsdag 24 okt. 14:00 uur – Dorpskerk, kerkzaal

In deze lezing legt Frits de Lange uit waarom je op je oude dag niet het gevoel hoeft te krijgen dat het met je gedaan is. Maar ook: dat de tweede levenshelft niet gegarandeerd een succesverhaal is.
Wijs oud worden, dat is zijn ideaal waar hij – als wetenschapper en als ‘oudere-in-opleiding’ – een goed woord voor wil doen. De lezing wordt afgewisseld met eigenwijze en ontroerende songs over wijsheid en ouderdom, gezongen door Eessa Frieman. Het boek Eindelijk volwassen is op de avond zelf ook verkrijgbaar. Een programmaboekje met alle
liedteksten is aanwezig.
Frits de Lange werkte vanaf 1997 tot 2021 als hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en is nu emeritus.


Hieronder treft u een overzicht van de activiteiten die Vorming en Toerusting gepland heeft voor het najaar. Wij zien u graag tijdens een of meerdere bijeenkomsten. De voorstelling ”in Gods naam” die in het Kruispunt gepland staat, is niet door V&T georganiseerd, maar wij willen u graag op deze voorstelling attenderen.
Namens de leden van de werkgroep:

Gerrit Barendrecht, Edwin Belet Maarten van Boekel, Siert Bolt,
Cees Romkes, Petra Teunissen, Martina Vreriks en Coby de Vries.


 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.