Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Vorming en toerusting Vorming en toerusting
De werkgroep Vorming en Toerusting van de Protestantse Gemeente Barendrecht organiseert en coördineert (themagerichte) activiteiten waarin het samen leren en spreken over geloofszaken centraal staat. Vorming wil inspireren en activeren en kan bewustwording teweegbrengen van de rol die wij (kunnen) spelen in de samenleving. Vorming is onderdeel van het met elkaar gemeente van Jezus Christus zijn. De werkgroep ressorteert onder de Algemene Kerkenraad. Het programma wordt met de predikanten afgestemd. Er zijn de volgende werkvormen:
a. vaste gespreksgroepen, bijbelstudiekringen, groei- en dialooggroepen en Leerhuis;
b. thematisch cursus-, gespreks- en belevingsaanbod;
c. lezingen, forumdiscussies, presentaties (film, muziek, tentoonstellingen e.d.);
d. bezoeken van andere geloofsgemeenschappen, concerten, tentoonstellingen e.d.;
e. workshops en creatieve activiteiten;
f. kloosterweekenden.
De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk ongeacht (kerkelijke) achtergrond, woonplaats e.d. De programmering is pluriform, uitgaande van de breedte van het kerkelijk spectrum inclusief de buitenranden daarvan. Er wordt ingespeeld op alle levensfasen. Onderwerpen kunnen theologisch, pastoraal, ethisch, spiritueel en interreligieus alsook cultureel en maatschappelijk zijn georiënteerd. Zowel het verstand, het gevoel en de zintuigen kunnen worden aangesproken. Educatie, het geloofsgesprek, bestaansverheldering, de uitwisseling van levenservaringen en samen beleven zijn belangrijk. Het programma van Vorming en Toerusting verschijnt 2 keer per jaar op een flyer. Daarnaast worden activiteiten via 'Klankbord', zondagsbrief en de beamers in de diverse kerken, alsmede via de lokale media bekend gemaakt.

Voor informatie omtrent een bepaalde activiteit kunt u contact opnemen met de betreffende organisator, vermeld in het blauwe informatievakje op de flyer. Bekijk het laatste nieuws en ons aanbod van gespreksgroepen op de website hps://www.pknbarendrecht.nl. Uiteraard houden we u ook op de hoogte via het Klankbord. Algemene informatie en suggesties via de secretaris V&T Martina Vreriks: 0180-619572, martina.vreriks@planet.nl.
 

 
Programma Programma

Poëtische teksten voor pandemische tijden.
Onder deze titel organiseert de werkgroep Vorming & Toerusting van de protestantse gemeente Barendrecht op woensdagavond 20 oktober om 20:00 uur een avond in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 146, waarin via tekst en muziek wordt stilgestaan bij de corona-hectiek van de afgelopen anderhalf jaar. Bedoeling is dat bezoekers via een gevarieerd liedrepertoire, afgewisseld met teksten en gedichten, ruimte vinden voor gedachten en overpeinzingen als reflectie op deze ingrijpende periode. Deze keer niet via gesprekken en discussies die we kennen uit de praatprogramma’s en talkshows, maar via het beleven van aansprekende muziek, zang en toepasselijke teksten.
Voor de liederenkeuze wordt geput uit musicalrepertoire, maar ook klinken titels van bijv. Leonard Cohen, Huub Oosterhuis en Elton John. Via het orgel klinken o.a. ‘Over the Rainbow’, ‘Tears in Heaven’, ‘Scarborough Fair’. De muziek wordt afgewisseld met poëtische teksten van o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Ed Hoornik, Paul van vliet, Freek de Jonge, Gerrit Barendrecht.  Medewerking wordt verleend door Hans Cok (piano), Jan van der Meer (orgel) en de zangstemmen zijn van Mieke Groen, Marjolein Langerak, Arend Engelbracht en Maarten Dirkx. Er is geen aanmelding nodig voor deze avond, maar wel vragen we u thuis te blijven bij klachten. De entree is gratis. Bij de uitgang staat een schaal voor een vrije gift ter dekking van de onkosten.
Wanneer: woensdagavond 20 oktober 20.00 uur
Waar: Dorpskerk
Contactpersoon: Gerrit Barendrecht. E-mail: gbarendrecht@outlook.com


Boekbespreking ‘Wij zijn licht’ van Gerda Blees
Ieder half jaar bespreken we in Carnisse Haven een boek met een wisselende groep leesliefhebbers. Dit najaar staat ‘Wij zijn licht’ van Gerda Blees op het programma. Het is een beklemmende en ook vermakelijke roman over een woongroep die wil stoppen met eten om te gaan leven van licht en liefde. We bespreken het thema van het boek, de bijzondere structuur met 25 ‘vertellers’ en onze eigen leeservaring. Iedereen die graag leest of met anderen over boeken wil praten, is van harte welkom. 
Wanneer: dinsdag 2 november, 20:00 uur
Waar: Carnisse Haven, Noordersingel 30
Contactpersoon: Petra Teunissen, tel. 06-41666977, pteunissen01@gmail.com
 
Met vriendelijke groeten namens de werkgroep-leden,
Martina Vreriks
 
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Door de ‘coronacrisis’ is het V&T programma voor 2020 beperkt.
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.