|
|
Gezamenlijke Startzondag in de Bethelkerk
Gezamenlijke Startzondag in de Bethelkerk
Op zondag 8 september werd de gezamenlijke Startzondag van de Augustinusparochie, Bethelkerk, Carnisse Haven en de Dorpskerk gehouden. De oecumenische dienst werd geleid door pater Frans Wijnen, ds. Jan Steyn, ds. C.Romkes en ds.Y. Pors.
Muzikale medewerking wordt verleend door het koor Hemelsbreed uit Rotterdam o.l.v. Willem Blonk.
Het jaarthema 2024/2025 is: ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods koninkrijk’.
Centraal bij dit jaarthema staat de gelijkenis 'De werkers in de wijngaard' (Matteüs 20, 1-16). In deze gelijkenis is iets te proeven van de vreemdheid én het bevrijdende van het koninkrijk. Jezus zet alle menselijke verwachtingen op zijn kop. De arbeiders die pas laat op de dag zijn begonnen, ontvangen net zoveel loon als de arbeiders die de hele dag gewerkt hebben. Hun loon is geen loon naar werken maar genadeloon. Ondertussen klinkt in deze gelijkenis ook een uitnodiging: je kunt elk uur aanhaken bij het werk in de wijngaard. Als we ons richten op het hemelse licht dat nu al over onze werkelijkheid valt, scherpt dat het zicht op onze verantwoordelijkheid voor de medemens, voor de schepping, voor ons samenleven.
De werkgroepen Liturgisch bloemschikken hebben samengewerkt aan de schikking van de startzondag.
De symbolische schikking is gebaseerd op de gelijkenis van 'De werkers in de wijngaard' uit Mattheüs. Alle arbeiders ontvangen een gelijk loon, ook al werken ze niet even lang.
U ziet een staande klok met wijzers van sigarenriet, met de vijf tijdstippen, zoals benoemd in de gelijkenis. De Joodse werkdag liep van zes uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds.
Om zes uur ’s morgens onze tijd (onderaan de klok) startten de eerste werkers bij nul uur. De volgenden begonnen, met de klok mee, op het derde uur, vervolgens op het zesde uur en dan het negende uur.
De allerlaatsten begonnen hun werk op het elfde uur, vijf uur ’s middags in onze tijd. Dat was het laatste moment waarop een werkdag kon beginnen en zo kon ‘te elfder ure’ de betekenis “bijna te laat” krijgen. Bij het elfde uur ziet u bloemen van gelijke lengte, die de hoogte van het loon van de arbeiders symboliseren.
Ongeacht de aanvangstijd van het werk kregen ze allemaal even veel geld, verbeeld in de judaspenningen en de goudgele bloemen. Je zou dit genadeloon kunnen noemen.
Rondom de klok zijn druiventakken verwerkt als verwijzing naar de wijngaard.
| terug
|
|
|
|
|
|