|
|
Programma
Programma
Najaarsprogramma V&T 2024.
We zijn blij om als werkgroep Vorming & Toerusting weer een interessant najaarsprogramma te kunnen aanbieden. Een aantal gebruikelijke onderdelen maken hiervan deel uit, zoals boekbesprekingen en het vertonen van bijzondere films met nagesprek. We zullen ook een middag wijden aan de toekomst van de kerk en de kerk van de toekomst.
Maar we hebben ook weer enkele interessante gasten kunnen uitnodigen en vastleggen. Dat geldt voor Martien E. Brinkman(1950) Nederlands theoloog, auteur en emeritus hoogleraar theologie. Vanaf 2010 is hij met name in beeldende kunst, film, proza en poëzie op zoek naar het cultureel gewaad van de grote woorden van de christelijke traditie. Dat resulteerde o.a. in een tweetal kleinere studies over de relatie poëzie-religie. De theologische som van die speurtocht maakt hij in de jaren 2019-2022 op in een drietal studies waarvan Hoe mijn God veranderde het sluitstuk vormt.
Grenzeloos God is een boek van de Duitse theoloog Tilmann Haberer. Vanuit een integrale manier van spreken over God, plaatst hij kernthema’s van het christendom (o.a. schepping en opstanding) in een bevrijdend perspectief, waarbij grenzen worden doorbroken. Ds. Piet van Veldhuizen vertaalde het boek en komt er bij ons over vertellen.
Last but not least zijn we heel blij en trots, dat Sytze de Vries bij ons te gast zal zijn. Hij is theoloog en dichter van talloze liederen en (poëtische) teksten. Hij neemt ons mee in een toelichting op zijn werk. En natuurlijk gaan we met elkaar zingen.
Uitnodiging Leerhuis “Uit joodse bron”.
Ook dit seizoen is er elke maand het Leerhuis in de kerkenraadskamer van de Bethelkerk. Zoals al 50 jaar in Barendrecht het geval is. De titel Leerhuis: “Kerk en Israël” is nu vervangen door “Uit joodse bron” omdat het gaat om het bestuderen en zorgvuldig lezen van teksten uit joodse bron, zoals de Hebreeuwse Bijbel (OT) en het Nieuwe Testament met commentaar van rabbijnen en joodse geleerden. Ook aanverwante thema’s kunnen door de deelnemers aan de orde worden gesteld. Zie ook de info in jaarboek 2024-2. De confrontatie met onze actuele vragen en levenservaringen opent vaak nieuwe perspectieven, een doorgaand inspirerend leerproces.
We starten op maandagavond 23 september om 20.00 uur. We lezen en bespreken Deuteronomium 1 met behulp van de inleiding uit het boek “Deuteronomium, boek van de samenleving” van de Engelse opperrabbijn Jonathan Sacks. Die tekst wordt van tevoren toegestuurd. Volgende maandagavonden zijn op 28-10, 25-11 en 16-12.
Belangstellenden zijn hartelijk uitgenodigd!
Geef een seintje aan Maarten Ouwens, mao@hetnet.nl, 0180-616524.
‘Buitenhaven’: wandelend een tekst bespreken
Het is wordt weer vroeger donker, dus de Buitenhaven wandelingen gaan naar de middag. Op donderdag 26 september en donderdag 24 oktober 2024 organiseert Vorming & Toerusting een ‘Buitenhaven’-wandeling. Al lopend door de Zuidpolder denken we in tweetallen na en praten over een korte (bijbel)tekst. Een soort informele ‘bijbelstudie’ in de buitenlucht. We verzamelen vanaf 15.15 uur op de parkeerplaats van de Zuidpolder (vlak bij theehuis Polderzicht) en daar krijg je de tekst. Vanaf 15.30 uur gaan we wandelen. Na een klein uurtje sluiten we samen af. Doe je mee? Voor meer informatie: Petra Teunissen, tel. 06-41666977, pteunissen01@gmail.com
Schilderworkshop op 27 oktober
Op zondag 27 oktober is er weer een schilderworkshop onder de bezielende leiding van Marianne Verhoeff gepland. We sluiten aan bij het jaarthema: ‘Als nieuw’. We beginnen na de viering, om ongeveer 12.00 uur met de inleiding en eten dan samen de meegebrachte lunch. Met een beetje geluk is er ook nog een
kopje soep … Daarna laten we onze creativiteit de vrije loop. De middag duurt tot 16.00 uur. Van harte welkom!
Waar: Carnisse Haven, Noordersingel 30
Wanneer: Zondag 27 oktober november 12:00 uur
Aanmelden kan bij: Anne-Mieke van Oost-Reiber, kerkelijkwerker@carnissehaven.nl, telefoon: 06 34906745
Boekbespreking ‘Ik kom hier nog op terug’ op 6 november
Ieder half jaar is er in Carnisse Haven een open boekbespreking. Op woensdag 6 november 2024 staat de roman ‘Ik kom hier nog op terug’ van Rob van Essen op het programma. Hij won hiermee de Libris Literatuurprijs 2024.
Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd. Een hereniging met een aantal medestudenten zorgt ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?
“Ik kom hier nog op terug” is een meeslepende en verrassende roman. Net als in zijn eerdere boeken slaagt Van Essen erin de alledaagse werkelijkheid te vermengen met het onverwachte en het onmogelijke, in een roman over schijn en werkelijkheid, de onvermijdelijke last van het verleden, en de noodzaak deel uit te maken van een groter geheel. Het Parool schreef onder meer: “Een stiekeme tragedie, vermomd als een luchtig-flosofsche tijdreiskomedie.”
Na een korte inleiding over de auteur en het werk wisselen we met elkaar van gedachten over de thema’s, de personages en de stijl van het boek. Ook delen we onze persoonlijke leeservaring. Iedereen die graag leest of met anderen over boeken wil praten, is van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur in Carnisse Haven, Noordersingel 30. De toegang is gratis. Voor meer informatie en aanmelding Petra Teunissen, tel. 06-41666977, pteunissen01@gmail.com
Grenzeloos God – lezing door dr. Piet van Veldhuizen
Hij is predikant te Hendrik-Ido-Ambacht en vertaalde eerder al God 9.0 en werk van Jonathan Sacks. In zijn lezing vertelt hij over het door hem vertaalde boek van de Duitse theoloog Tilmann Haberer die daarin de christelijke traditie ontvouwt als een kosmisch drama. Het verhaal van God en de wereld begon met de oerknal en leeft sindsdien in iedere nanoseconde. Op elk moment en in alles gaat een liefhebbende wil schuil.
Zowel de ontwikkeling in onze persoonlijke overtuigingen als de traditiegeschiedenis van de religies doen ertoe. Vanuit een integrale manier van spreken over God, plaatst hij kernthema’s van het christendom (o.a. schepping en opstanding) in een bevrijdend perspectief, waarbij grenzen worden doorbroken. Daarbij put hij rijkelijk uit zijn eigen werk als wetenschapper, hulpverlener en pastor.
‘Grenzeloos God’ is een sprankelend boek dat toont dat het christelijk geloof niet alleen aanzet tot denken en geloven, maar meer nog: tot een leven in liefde.
Uit een recensie in DE NIEUWE KOERS: “Haberer spreekt over God als de dragende, alles doordringende ‘grond’ van de werkelijkheid.… De auteur legt duidelijk zijn kaarten op tafel, op zo’n manier dat je precies kunt volgen wat hij doet, waarom en met welk effect.… Haberer schreef een doordacht boek, en wat leuk is: hij daagt zowel liberalen als orthodoxen uit, en ook evangelischen. Niet om nu in de naam van Haberer je geloof te belijden, maar om zelfkritisch te durven denken over wat en hoe je gelooft.”
Woensdag 13 november, 20.00 uur in de Ontmoeting
Boekbespreking over ‘Moeder en zoon’ van Abdelkader Benali
Op donderdagmiddag 21 november is er in Carnisse Haven een themamiddag over het boekje ‘Moeder en zoon. Een verhaal over thuiskomen’ van Abdelkader Benali. De auteur van Marokkaanse afkomst las het wereldberoemde boek ‘Eindelijk thuis’ van Henri Nouwen. Hij schreef vervolgens dit verhaal, geïnspireerd op zijn eigen ervaringen met thuiskomen en de relatie tot de ouders. Hij zegt: “In dit verhaal wil ik op een onnadrukkelijke wijze laten zien wat het betekent om ontworteld te zijn. En richting geven aan ons zoeken naar een huis, naar een deur, naar een omhelzing.”
De middag begint om 15.00 uur met een kopje koffie of thee in Carnisse Haven, Noordersingel 30. De toegang is gratis.
Voor meer informatie en aanmelding Anne-Mieke van Oost, kerkelijkwerker@carnissehaven.nl, tel 06-34906745
| terug
|
|
|
|
|
|