Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE

Verandering

Het woord 'verandering' blijft in mijn leven opduiken. Dit abstracte concept is altijd de concrete realiteit. Ouder worden, gezondheid, seizoenen, klimaatsverandering en noem maar op. Het gebeurt in elk aspect van ons leven. Zonder verandering is het leven niet mogelijk, ook al is een van de logische gevolgen van verandering "einde" of de dood.

De Bijbel kan ook worden gezien en begrepen als een verhaal van voortdurende verandering. De iconische Bijbelse passage over verandering is
Prediker 3 (1,2)

Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
Er is een tijd om geboren te worden en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te rooien.


Laat me een paar voorbeelden geven van hoe deze grote realiteit me bezighoudt:
  • Als ik het 100-jarig boek van de Bethelkerk doorblader en lees, valt me op hoe mensen zijn gekomen en zijn gegaan. Ik zie hoe Barendrecht is veranderd. En hoe de Bethelkerk is veranderd. Voor sommigen van u is het "oude Barendrecht" nog steeds een plaatje in uw gedachten. Maar ons dorp is, zoals het leven, altijd in een proces van verandering geweest.
  • Linda, mijn vrouw, houdt van haar tuin. Elke dag maak ik een foto van deze kleine oase – gewoon om een visuele herinnering aan de voortdurende verandering te bewaren.
  • Onlangs vierden we ons 40-jarig huwelijksjubileum. Op die dag heb ik een aantal van onze trouwfoto's bekeken. Wat een verandering! We waren echt zo jong als onze kinderen toen ze trouwden!
Ik ben aan ’t lezen in een boek met de titel: De weg van transitie. In dit boek spreekt de auteur, William Bridges, over het verschil tussen verandering en transitie. Verandering, zegt hij, is een gegeven... maar transitie is een (voortdurende) emotionele en spirituele keuze. En hij vertelde hoe hij leerde van transitie toen zijn vrouw stierf.

Transitie is niet iets waar ik zo vaak aan heb gedacht als aan verandering. Maar transitie is waarschijnlijk belangrijker. Het vraagt wat werk van ons. In zijn boek voegde hij toen nog een woord toe:
rijping of rijp worden.

Als mensen veranderen we niet alleen, we worden ook geconfronteerd met transitie maar het echte ding dat in ons zou moeten gebeuren, is rijpen. De verandering in onze appelboom moet leiden tot gerijpte appels. Pas als we rijpen, worden we nuttig. Laatst plukte onze kleinzoon de bessen voortijdig van de planten van zijn vader, omdat hij het rijpingsproces niet begreep. Dat kost tijd. En dat is het doel. Ook van ons leven.

Veranderen. Overgang. Rijpen.

Misschien is rijpen niet iets wat we dóen. Naarmate we door de veranderingen van het leven gaan en door onze overgangen groeien, wordt het ons gegeven om rijp te worden. Dit doet me denken aan een mooi gebed van Paulus in het boek Filippenzen:


Fil 1: 9,10: Ik bid dat uw liefde steeds meer aan inzicht en fijnzinnigheid wint, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt.

Het is een gebed om rijp-worden.

Dit sonnet van de Zuid-Afrikaanse dichter N.P van Wyk Louw, heeft me altijd vergezeld door de seizoenen van mijn leven: echt een gedicht over rijp worden. (In het Afrikaans.)

 
Vroegherfs (N.P. van Wyk Louw)
Die jaar word
ryp in goue akkerblare,
in wingerd wat verbruin, en witter lug
wat daglank van die nuwe wind en klare
son deurspoel word; elke blom word vrug,
tot selfs die traagstes; en die eerste blare val
so stilweg in die rookvaal bos en laan,
dat die takke van die lang populiere al
teen elke ligte môre witter staan.

O Heer, laat hier die dae heilig word:
Laat alles val wat pronk en sieraad was
of enkel jeug, en ver was van die pyn;
laat
ryp word, Heer, laat u wind waai, laat stort
my waan, tot al die hoogheid eindelik vas
en nakend uit my teerder jeug verskyn.

 
Ds. Jan Steyn
 
terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk



 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
#protestant
Het magazine #protestant verschijnt vier keer per jaar. Dit gratis blad is bedoeld voor álle ambtsdragers en vrijwilligers. Klik hier om een abonnement aan te vragen.
 
Veilige kerk
Het protocol vertrou-wenspersonen Protestantse gemeente Barendrecht kunt u lezen via deze link
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.