Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE
Een teer bezit…

Door ds. Jan Willem StamNa het Kwartje van Kok en de Balkenendenorm maakten we onlangs kennis met ‘het Vaasje van Rutte’. Minister-President Mark Rutte schreef een open brief aan Nederlanders over Nederland.
Volgens Rutte is ons land kwetsbaar. ‘Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is. […] Dat bezit is broos, is breekbaar. Heus, het kan ook kapot gaan. Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere Nederlanders vasthouden.’

Nederland als vaasje, je moet er maar op komen. Er is al flink de gek gestoken met Rutte. De meer serieuze commentaren op de open brief wezen erop dat degene die het meest verantwoordelijk is voor het verzwakken van dat vaasje Rutte zelf is.
En dat zijn neoliberale afbraakbeleid nu juist niet geschikt is om de kwetsbaren te beschermen. Bovendien ben ik er altijd alert op of politici ons bang proberen te maken. Dat is een beproefde tactiek om burgers te beïnvloeden en volgens mij maakt Rutte zich daar ook schuldig aan in zijn brief.
Toch zou ik positief willen waarderen dat Rutte zijn uitgangspunt neemt in kwetsbaarheid. Er zijn inderdaad dingen die je moet beschermen. Die je niet aan zichzelf kunt overlaten. Die het niet redden als je niet naar ze omkijkt. Er zijn dingen die je voorzichtig, met zorg en aandacht, met liefde vasthoudt, op handen draagt, hooghoudt.
Als we dat toch eens wat meer deden…

De kerk is een plek waar wij dat leren. Waar wij oefenen in zuinig zijn op elkaar. Waar wij leren rekening te houden met de kwetsbaarheid van mensen. En dat leren wij door onze eigen kwetsbaarheid te gaan zien. Voor Gods aangezicht gaan onze maskers af en kunnen wij onszelf zien en laten zien zoals wij zijn.
Kijken wij in de spiegel van die weerloze Ene, Jezus Christus. Worden wij door zijn Geest gevuld met voorzichtige milde liefde.

De kerk zelf is ook een teer bezit van ons allemaal, een vaasje dat we samen vasthouden. Die plek waar kwetsbaarheid mag, waar het geheim van het leven bewaard, ja gevierd wordt, die plek vormen wij met elkaar. We scheppen een ruimte waar het veilig is, waar uitgehuild en gezucht kan worden, waar kan worden gelachen, opgelucht en opgetogen.
Een ruimte waar de verhalen tot spreken komen, waar Gods stem gehoord wordt.

De kerk, een teer bezit. Een vaasje. Of om het met de veel gelukkiger beeldspraak van de apostel Paulus te zeggen ‘een lichaam met vele leden’ (1 Korintiërs 12). Ieder lichaamsdeel zijn eigen kwaliteiten, en allemaal even onmisbaar. Kwetsbaar is het zeker. Ons lichaam heeft onze voortdurende verzorging nodig. En dan nog.
Ook de kerk is zo’n kwetsbaar lichaam en dus zorgen we er samen voor, op allerlei manieren. Omdat we oog hebben gekregen voor de kwetsbaarheid én de schoonheid van wat ons gegeven is.

Ds. Jan Willem Stam

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.