Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE

Door het water naar het geheim


1. Een bootje op het podium, kinderen met roeispanen met de woorden Verzoening, Verlichting, Hoop, Vertrouwen, Kracht, Gastvrijheid, Bekering, Vrijgevigheid. En bloemen die veelkleurigheid en verbinding verbeeldden, zo zag het er op 19 januari in Carnisse Haven uit en dat op aangeven van de kerken op Malta die dit jaar de liturgie aanreikten voor de week van Gebed voor de Eenheid.

2. We lazen stukken uit het verhaal van de barre tocht op zee, - het brood breken tijdens de storm, de schipbreuk en het aanspoelen op Malta waar de bemanning, de drenkelingen, de groep die kopje onder was gegaan, door de dood heen en warempel: allen komen levend aan land, het is een Paasverhaal - en dan wordt vermeld dat de Maltezers hen ‘bijzonder vriendelijk’ ontvingen. Ja, in de grondtekst staat: ‘niet de gewone filantropie’. Die is er wellicht ook maar het siert al mensen daar boven uit gaan.

3. Ja, zo kom je aan een bijnaam, liefst van een dier. Mijn overgrootvader haalde zwemmend achttien mensen van een schip dat was vastgelopen op de Vormt, een ondiepte bij Urk, en daarom noemden ze hem ‘het robbetje’ en mijn opa Knielus van de Robbe. Kennelijk is hij als eerste of enige het water in gesprongen. ‘Ik ga wel’. Messiaans.

4. Soms vraag ik me af of Lucas in zijn Handelingen niet te veel het ideaal tekent: Zo zou het eigenlijk moeten. De gastvrijheid in dit verhaal, de helende kracht die er van gelovigen uitgaat, de saamhorigheid en vrijgevigheid. Maar ook de burgerrechten van Paulus die bijzonder gerespecteerd worden, de vrijheid die hij in Rome genoot. Via de dochterbeweging ‘christelijke gemeente’ wordt hier de grootste wens in Noachitische geboden vervuld: betrouwbare overheid, onpartijdige rechtsspraak.

5. Dat Paulus zich kon beroepen op de keizer, dat is zijn redding geweest. Daarmee tekent Lucas ook het verschil tussen Jezus en Paulus: Jezus stierf vanwege corruptie en volkswoede, Paulus kan in Rome vrijuit spreken en geniet bescherming van de overheid.
‘Joden zijn corrupte letterknechten die zichzelf vastpraten, christenen zijn de ware wereldburgers’, zo betoogt Paulus in zijn laatste woorden in Handelingen. Bij de heidenen vindt hij beter gehoor. Zo zwart-wit tekent Lucas dat.

6. Paulus mag drie dagen logeren bij de baas van Malta en de 227 schipbreukelingen verblijven drie maanden op het eiland. In het grieks is gastvrijheid letterlijk: liefde voor de vreemdeling. (Hebr.13:2) Ja, er is een verschil tussen logeren en vestigen, gasten die blijven moeten inschikken en aanpassen. Meedoen vergt wederzijdse welwillendheid. Ja, dat soort lagen ontdek ik ook in dit verhaal. Dit Paulinische Paasverhaal zouden we ook elk jaar moeten lezen. En er uit leven
.
 
Ds. Cees Romkes
terug
 
 
 

Inloggen


 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.