Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIEIs op een rituele manier je veters strikken ook religie?

Door ds. Henk Jan Ketelaar

Ben je ongelovig als je nog nooit de plaatselijke kerk van binnen hebt gezien maar wel jaarlijks een enthousiaste bezoeker bent van The Passion? Ben je gelovig als je iedere week in de kerk, synagoge of moskee gaat, maar zegt niet in God te geloven?
Ben je religieus als je een Boeddhabeeldje in je vensterbank hebt staan of een cursus mindfulness volgt? Ben je gelovig als je zegt in ‘Iets’ te geloven maar niks hebt met als beknellend ervaren instituten zoals kerk, synagoge of moskee? Of met de woorden van de kersverse ‘theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas: “Is op een rituele manier je veters strikken ook religie?” (Hij vindt van niet).

Allemaal boeiende vragen die opborrelen naar aanleiding van het nieuwste onderzoek van het CBS: ‘Sociale samenhang en welzijn’. U heeft er vast iets over gehoord de afgelopen weken. Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat voor het eerst de meerderheid van de Nederlanders aangeeft niet religieus te zijn.
Er is veel om te doen, onder andere omdat het onderzoek weinig oog heeft voor ‘nieuwe religiositeit’ en nieuwe vormen van geloven. Maar de trend dat ‘de kerk’ steeds meer in de marge van de samenleving terechtkomt is voor iedereen duidelijk. De komende jaren zal naar verwachting de helft van alle kerkgebouwen sluiten.
Ook onze Triomfatorkerk wordt aan het einde van deze maand gesloten. Althans wat betreft onze gemeente. Want tegelijk zijn we blij dat de kerkelijke functie van het gebouw gehandhaafd blijft.

Je kan ook anders naar de cijfers van het CBS kijken dan alleen met nostalgie naar het verleden en ‘ach en wee’ roepend in het heden. Je kan namelijk ook zeggen: Er zitten nog altijd (veel) meer mensen op zondag in een kerk dan in een voetbalstadion.
Het is lastig te meten wat kerken genereren aan omzien naar elkaar, inzet voor anderen ver weg en dichtbij, bestrijding van armoede, inzet voor vluchtelingen (zie op dit moment het kerkasiel van de Protestantse Gemeente Den Haag), gezamenlijk zoeken naar antwoorden op zingevingsvragen, vieren van hoogtepunten in het leven (geboorte van een kind, trouwen), troost zoeken bij verdriet etc.

Kerken spelen op allerlei manieren een waardevolle rol. En er is misschien veel waardevols dat we niet zien omdat we het als vanzelfsprekend ervaren. Als dat zo zou zijn, dan kan het goed zijn om eens te gaan zoeken naar wat er goed gaat en wat we met elkaar kunnen uitbouwen aan goede initiatieven en vernieuwingen.
Rond de Bethelkerk zijn we van plan dit te gaan doen in het project Waarderende Gemeenteopbouw. Vragen komen aan de orde als: Wanneer zei u voor het laatst: ‘Ja, ik ben blij dat ik bij deze gemeente hoor’? En weet u nog waarom u dat zei? Wat is voor u het meest waardevolle in de kerk?
Daarbij houden we in het achterhoofd te uitspraak van Jan Hendriks die deze methode in Nederland op de kaart heeft gezet: ‘Een kerk die zich enorm focust op overleven die kan wel eens het omgekeerde bereiken. Een kerk die met vertrouwen ruimte maakt voor alle mensen en zich richt op de essentie van het kerk-zijn namelijk bidden en dienen: Dat is de kerk met toekomst’.
Ja hoor, er zal nog lange tijd veel (leuk) werk aan de winkel zijn in de kerk: voor God, voor elkaar en voor de samenleving.

Ds. Henk-Jan Ketelaar

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.