Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE
Bijbelzondag

Door ds. Joma Boers-de Jong
Op zondag 28 oktober is het Bijbelzondag! In veel kerken zal hierbij stil worden gestaan. Misschien een beetje overbodig? Want we lezen toch elke zondag uit de Bijbel. Daarvoor komen we toch bij elkaar? Rondom het Woord?
Dat is wel zo en toch kan het, denk ik, geen kwaad om één zondag extra aandacht te geven aan de Bijbel.

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft als thema voor deze zondag meegegeven: Met andere ogen. Op het rooster voor deze zondag staat het bekende verhaal van Bartimeüs (Marcus 10: 46 – 52). Als je ‘ogen’ het af laten weten, kun je misschien met andere ogen naar dit verhaal kijken.
En zit er meer in dit Bijbelverhaal dan je op het eerste gezicht ziet.
Aan de hand van twee beelden wil ik daarover iets vertellen.
 


Rechts het overbekende schilderij van Edvard Munch: de schreeuw. Deze Noorse schilder heeft op een zeer indringende manier met dit schilderij de diepe nood waarin een mens kan komen willen verbeelden, hij heeft totale wanhoop willen uitdrukken, alle glans van het bestaan is verdwenen, de schreeuw om hulp kun je bijna horen.
Deze mens is iets vreselijks overkomen…
Het andere plaatje is getekend door Kees de Kort. Hij heeft bij het tekenen van Bartimeüs zeker aan de schreeuw van Edvard Munch gedacht, hij heeft dit schilderij vast voor ogen gehad Het is frappant om te zien hoeveel het schilderij en de tekening op elkaar lijken. Bartimeüs schreeuwt het ook uit: Zoon van David, Jezus, heb medelijden met mij!’ Bij hem is duidelijk het vreselijke dat hem is overkomen: hij kan niets zien….

Deze lijdende, in nood verkerende mens roept zo in zijn volstrekte hulpeloosheid tot God. Het is tekenend voor de situatie waarin Bartimeüs verkeert. Hij heeft nu al zijn hoop gevestigd op Jezus uit Nazaret, de Zoon van David. Maar de groep om Jezus heen probeert hem het zwijgen op te leggen, maar Bartimeüs laat zich niet de mond snoeren.
Met zijn aanhoudend geroep breekt Bartimeüs door de muur heen die mensen om Jezus hebben gebouwd en Jezus komt uit die groep naar voren en ziet hem zitten, omdat Bartimeüs hem ziet. Bartimeüs heeft ondanks zijn blindheid een open oog gehad……

Dagelijks zien we op onze tv drommen mensen voorbij gaan in de meest barre omstandigheden. Horen we erover op de radio of sociale media, lezen we er over in de krant. Drommen mensen die op weg zijn, mannen, vrouwen, kinderen. Trekken ze op naar het beloofde land, het land waar licht is in hun duisternis?
Daarnaast zien we ook een grote groep mensen die hen probeert tegen te houden.

De blindheid van Bartimeüs wordt genezen. Hij ziet met ander ogen naar Jezus en gaat met hem mee. Blind zijn mensen, die tussen een roepende en Jezus in gaan staan, een muur optrekken. Blind zijn zij als ze niet zien dat het Jezus is die mee loopt met de drommen mensen.

Er kunnen momenten in je leven zijn dat het leven alle glans verloren heeft dat het leven alle zin verloren lijkt te hebben, dat de nood zo groot is dat je alleen maar kunt schreeuwen: ‘Zoon van David. Heb medelijden met mij!’ In de hoop dat Jezus zegt: Wat kan ik voor je doen? In de hoop dat de ander zegt: Wat kan ik voor jou doen?

Ds. Joma Boers-de Jong

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.