Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE


God gebeurt

Weet u nog dat ds. Klaas Hendrikse hier in de Bethelkerk was met zijn boek Geloven in een God die niet bestaat’? In mijn herinnering was de sfeer wat grimmig en ik was blij dat ik niet in het panel zat dat op hem moest reageren. En sommige mensen die in mijn buurt zaten, reageerden venijnig als een collega nog durfde pleiten voor het nut van kerk, geloof en God.

Dertien jaar verder zeggen we: Het was weer zo’n bermbrand in de kerk. Het is ook het gevolg van een paar eeuwen waarin men dacht God wetenschappelijk te kunnen bewijzen. En bij het afrekenen met gezag en instituties slaan velen door. Je komt mensen tegen die al zestig jaar weg zijn en jou aankijken op hoe de kerk zeventig jaar geleden de lakens uitdeelde. En dan hoor je wat men ook tegen Herman Finkers zei: ‘Het is toch allemaal verzonnen’. Die zong toen gnuivend: ‘De 40e van Mozart en de liedjes van Jacques Brel, die zijn ook ooit verzonnen – daarom zijn ze er nu wel’. Inderdaad: God hoef je niet te bewijzen en bijbelverhalen hoeven niet letterlijk historisch gebeurd te zijn om je hart en ziel zó te kunnen raken dat jij je waagt toe te vertrouwen aan God en zuinig op mensen bent.

Als mensen, soms met merkbare spijt, zeggen niet meer gelovig te zijn, vraag ik welk godsbeeld ze losgelaten hebben en meestal ben ik het met ze eens: Grijze oude man met baard die aan touwtjes trekt en de één zegent of geneest en de ander niet? Dat hou je toch niet vol? Nee, maar we zijn menselijk genoeg om over God toch in onze termen te denken, als Vader, Moeder, Vriend, Iemand die je vertrouwt, die je gehoorzaamt. Nee, God grijpt niet in. Maar ik stel Hem me graag voor als handen vol liefde onder ons, je opa die naast je bed zit als jij bijkomt uit narcose. Jazeker, menselijke beelden die we bedenken. Maar ze werken wel. Iemand vertelde me dat ze als kind een jaar ziek voor het raam gelegen had en dat mijn oma van de overkant van de straat elke dag even bij haar kwam kijken en soms wat lekkers meenam. Zo’n verhaal ontroert mij en het motiveert me. Rakelings komt God nabij.

We hebben een Heilige Schrift die wij met onze middelen en in onze tijd interpreteren. Dat is geen beperking maar extra speelruimte. Juist Calvijn geloofde dat de Schrift elke keer nieuw geopend en verstaan wordt; daarom bid je elke keer om de Geest. Een paar generaties geleden zagen we onszelf als onmachtig, zondig, falend. Nu lezen we in de Bijbel dat wij vrij en verantwoordelijk zijn, dat onze mondigheid en de mogelijkheid tot liefde ons ingeschapen zijn, naar Gods beeld. Vroeger verbeeldde men God met engeltjes op een wolk. Nu noemen we ons ‘schipper naast God’. En elke keer als een mens zichzelf weet te beheersen en leert dienen en delen, elke keer als er liefde en vriendschap wordt gegeven, benoemen we dat als: God gebeurt.
 
Ds. Cornelis Romkes
 
terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Door de ‘coronacrisis’ is het V&T programma voor 2020 beperkt.
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.