Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE

Die hemel en aarde verenigt tesaam

Sommigen van ons hebben nog meegemaakt dat je alles moest geloven zoals het er stond. Een droge weg door de Schelfzee of Wandelen over water. En ik ken hele fijne mensen die hun intellect opofferen en dat als een noodzakelijke daad van geloof zien: ‘Je hoeft niet alles te begrijpen; God is gelukkig groter dan wij’. Aan dat laatste geef ik me ook graag over maar sinds ruim een halve eeuw durven we wat ruimhartiger benoemen dat we de Bijbel ook als literatuur uit een andere tijd leren lezen.
Op Hemelvaartsdag lezen we van Jezus dat er, net als bij Mozes en Elia, wat bijzonders gebeurt als hij ‘naar de hemel gaat’. In de liederen die we daarbij zingen, vechten we ons door onszelf heen, wagen we moedige woorden over het Koninkrijk. ‘Al heeft hij ons verlaten, Hij laat ons niet alleen’. Sytze de Vries dichtte er dit bij: (NLB.667)

1 Hij leeft, naar de hemel gevaren,
vertaald in het volle licht.
God zal Hem voor altijd bewaren.
Wij leven op Hem gericht.

2 Hij leeft in het hart van zijn vrienden
als liefde die ons verbindt,
waarmee Hij de mensen diende
en al onze liefde begint.

5 Hij leeft in het huis van zijn Vader.
Daar houdt Hij ons bidden bijeen
tot God heel de wereld vergadert,
zijn tent over allen heen.

6 Gij leeft voor ons oog nog verborgen
tot aan de jongste dag,
Gij leeft tot de dag van morgen
ons toont wat liefde vermag.

Daar klinkt voor mij ook in door dat liefde sterker is dan de dood, dat wie ons ontvielen thuis gehaald zijn. Ja ik speel met de gedachte van een hemel en bij een uitvaart lees ik graag de klassieke woorden dat ‘engelen haar/hem zullen dragen in Abrahams schoot’ waar de arme Lazarus ook zijn hart ophaalt. En ik hoor er in dat, ja, liefde toch zal overwinnen en dat wij daar aan mogen werken. En dat het zin heeft. Ik denk dat het goed is een hemels verhaal in ere te houden om de aarde trouw te kunnen blijven. Daarom vieren en volgen wij Jezus. Ik zoek daar woorden voor, in de preek en de gebeden op Hemelvaart. Kun je dat aan als modern rationeel mens? Of weet je nu al dat je dan de halve dienst met een brok in je keel zit? Dit jaar vieren we het in de Dorpskerk, gewoon om 10 uur. Ik maak er een nieuwe preek voor. Kom jij dan ook?
Ds. Cornelis Romkes
terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.