Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE

Dingen die moeten gebeuren

Op de radio klonk een onheilspellende stem die beweerde dat we aan de vooravond van een nieuwe oorlog staan. ‘Ik vermoed dat we achteraf gaan zeggen: de Derde Wereldoorlog begon op 3 januari 2020, met die Amerikaanse droneaanval.’ Volgens eigen zeggen sprak hier geen ‘gekke Henkie’, maar een oud-officier die al in 2006 is gepromoveerd op een wetenschappelijke analyse van alle grote oorlogen in de afgelopen vijfhonderd jaar. Promovendus Ingo Piepers ontdekte wetmatigheden in de geschiedenis van oorlog voeren en voorspelde dat in 2020 de volgende wereldoorlog zou uitbreken. Zijn theorie was gebaseerd op ‘keiharde data’, zei hij, waaruit je kon concluderen dat de wereldorde op het punt van omvallen staat. Overal zijn spanningen en als één dominosteentje omvalt, dan gaan ze allemaal mee. Met een natuurkundige wetmatigheid zoals de zwaartekracht, waaraan niet valt te ontkomen.

Zou het echt zo zijn, dat het niet te vermijden valt dat er eens in de zoveel jaar een wereldomvattende oorlog plaatsvindt? Ik heb wat zitten neuzen in de publicaties van dr. Piepers. Hij heeft in elk geval grondig onderzoek gedaan en een gigantische hoeveelheid ‘data’ verzameld. Wie hem wil weerleggen zal flink aan de bak moeten. Maar waarom zou je hem willen weerleggen? Je hoeft echt geen geleerde te zijn om in te zien dat zolang er mensen zijn op aarde er ook oorlog is gevoerd. En dat daar voorlopig nog geen einde aan zal komen. Het venijn zit echter in de veronderstelde noodzakelijkheid. Is die cyclus van grote oorlogen echt een wetmatigheid en dus onvermijdelijk? Of kan het ook anders?

Volgens de evangelist heeft Jezus gezegd: ‘Jullie zullen berichten horen over oorlogen en oorlogsdreiging. Laat dat je dan niet verontrusten, die dingen moeten namelijk gebeuren, al is daarmee het einde nog niet gekomen’ (Matteüs 24:6). Dat klinkt alsof ook Jezus oorlogen als iets onvermijdelijks ziet. De eeuwen door zijn er christelijke predikers geweest die oorlogen zagen als uitvoering van het plan dat vastligt in Gods voorzienigheid. Van de kruistochten in de Middeleeuwen tot de tweede Golfoorlog ten tijde van George W. Bush. Actieve deelname aan die oorlogen werd zelfs aangeprezen als Gode welgevallig. Zo beschouwd zijn oorlogen dingen die nu eenmaal moeten gebeuren, voordat Jezus terug kan komen om zijn eigen Dominospel te spelen.

Wat daarbij over het hoofd wordt gezien, is dat Jezus zijn toespraak over ‘dingen die moeten gebeuren’ hield, vlak voordat hij liet zien dat het ook anders kan. Hij zei deze dingen in de week van Pasen, toen hij werd opgepakt en werd veroordeeld tot de dood aan het kruis. Dat waren ook dingen die moesten gebeuren, volgens Jezus. Niet omdat die dingen zo door God of het lot waren beschikt. Het moest – om te kunnen laten zien dat het ook anders kan. Juist door als ieder mens de onvermijdelijke weg tot in de dood te gaan, is Jezus het levende bewijs geworden van de mogelijkheid van vrede. De toestand in de wereld is zeker zorgelijk, maar wij hoeven niet te wanhopen. Liefde maakt alles mogelijk.

 
Ds. Bert de Wit
terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.