Protestantse Kerk in Nederland
 
 
MEDITATIE MEDITATIE


Angst


Er is een plaats waar de angst kan schuilen, kopte Trouw op 10 november boven een artikel waarin columnist en schrijver Stevo Akkerman in gesprek gaat met Renée van Riessen.
Het sluit aan bij de nieuwe EO-serie over angst.
Misschien heeft u er iets van gezien of gelezen. Maar of u dit nu wel of niet bevestigend kan beantwoorden, het kan bijna niet anders dan dat u het thema herkent. Al is het maar bij een ander… Dat is soms namelijk veel makkelijker!

Angst, hoe actueel ook, het onderwerp bleek al uitgekozen vóór de coronacrisis. Het werd herkend als een maatschappelijk probleem, het lijkt wel alsof je niet bang mag zijn.

Angst, als je het bijbehorend tv programma:
Waar ben je bang voor, bekijkt wordt al snel duidelijk gemaakt dat angst bij het leven hoort en dat het daarin ook een functie heeft. Angst beschermt je namelijk. Wie geen angst kent, ziet ook geen gevaar.

Het wordt echter wel een probleem als de angst je leven gaat beheersen. Dat geldt natuurlijk voor alles. Je hoeft echter geen psycholoog te zijn om te zien dat veel van de hedendaagse problematiek voortkomt uit die angst. Het maakt mensen argwanend, zet ze tegen elkaar op, sluit ze af voor nieuwe ervaringen en kan je wereld tot een hel maken.

De Bijbel staat vol verhalen over angst. Er zijn dan ook genoeg redenen om bang te zijn. Waar mensen in Bijbelse tijden bang voor waren?
Voor de overmacht van de vijand. Om minder geliefd te zijn als je broer. Om te jong te zijn of te onervaren of te eenvoudig om Gods wil te doen. Om te stotteren en niet uit je woorden te komen. De angst om het roer uit handen te geven, om op te komen voor iemand die onrecht wordt gedaan, of om gewoon te vertrouwen op iemand die in jou gelooft.

Wat dat betreft is er eigenlijk maar weinig veranderd. Immers, kennen ook wij diezelfde angsten niet? Loop ze nog maar eens na en ontdek dat je eigen angst misschien wel zo oud is als de mensheid.

Het tegenovergestelde van angst is vertrouwen.

‘Er is een plaats waar de angst kan schuilen’.
En ook daarvan zijn gelukkig in de Bijbel genoeg getuigenissen te vinden.
David schuilde in een grot toen Saul hem op de hielen zat om hem te doden en hij werd door God bewaard. Jona werd in zijn angst opgeslokt door de vis en uitgespuwd op vellig land, als door Gods hand gespaard.
Angst hoort bij het leven, maar het moet je dus niet beheersen. Probeer het dan, hoe moeilijk soms ook, om te buigen in vertrouwen.

Zoals in dat schitterende lied van Ad den Besten:


‘Gij hebt, o God, dit broze bestaan gewild,
hebt boven ’t nameloze mij uitgetild,
laat mij dan dankbaar leven, de volle tijd,
geborgen in de bevende zekerheid,
dat ik niet uit dit smal en onvast bestand
van mijn bestaan zal vallen dan in uw hand’.
Lied 920

 
Anne-Mieke van Oost
 
terug
 
 
 

Inloggen


 
Ons privacybeleid
meer
 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 
Immanuëlkerk

 

 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!

Door de ‘coronacrisis’ is het V&T programma voor 2020 beperkt.
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.
Lees verder
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. geld?
Klik hier voor meer informatie.
 
Woord & weg
Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Webmaster
Voor content, info, vragen, opmerkingen: webmaster@pknbarendrecht.nl
 
ANBI
Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.