Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Van de dominee

Van de dominee

Vieren in Drieën
Dat was toch weer eens wat anders: bekende en onbekende steden in de Bijbel. Ik mocht er drie verzorgen: Haran, Hebron en Antiochië; de eerste en de laatste als vertelpreek. Die vorm vinden velen toegankelijker, aansprekender. Anderen worden erdoor gehinderd voor hun concentratie. Ik weet van liefhebbers en van sommigen die dan juist wegblijven.
De laatste keer over Antiochië was voor mij een zware bevalling. Wat laat je weg, wat leg je uit, wat trek je door naar vandaag, wat vat je samen, wat laat je onbesproken? De preek duurde drie kwartier. Ja, te lang, vind ik ook. Hoewel enkelen dat niet storend vonden. Zo verschillend zijn mensen dus in hun waarneming en ervaring. En ik heb er weer van geleerd.
Als u suggesties hebt voor volgend jaar, dan houden we ons aanbevolen. Vrouwen, broers, dieren, maaltijden, blunders? Of moeilijke/ lastige teksten? Of begrippen als schuld, straf, verzoening? Denk maar mee!


 
Een lied uit Iona
1 Kom en wees niet ongerust,
laat maar los wat je zo dwars zit.
Hoop op God, hij tilt je op,
hoop op mij, ik ben bij jou.
In Gods huis is plaats voor jou,
anders had ik je gewaarschuwd.
Ik ga nu, bereid je plaats.
Welkom thuis voor wie mij volgt.

2 Waar ik ben en waar ik zal zijn,
dat is waar je leeft voor altijd.
En de weg waarlangs je moet gaan
ken je al, ik ging hem met jou.
Ik, de weg die altijd verder gaat,
ik, de waarheid waarop je kunt bouwen,
ik, het leven zonder eind:
leven, liefde voor altijd.

 
Velen zijn huiverig voor de vertrouwde antwoorden; ze kunnen zomaar clichés worden. Ook ik word wel wat onrustig als men op de automatische piloot God en lot verbindt. Laat staan als het als vlucht uit de werkelijkheid dreigt te worden. Dat is dat.
Maar daarna mag je toch soms iets wel twee keer zeggen zonder dat het sleur wordt? Traditie is de troost dat niet elke gedachte nieuw hoeft te zijn. Ook een goed huwelijk begint goddank niet elke dag opnieuw bij nul.
Dit lied sluit aan op de woorden van Jezus over het vaderhuis met de vele woningen. In dit lied wordt helder dat het Vaderhuis geen vlucht hoeft te zijn maar een concentratie, toewijding voor de navolging. Wie Hem volgen op zijn weg, worden aan hem gelijk. Hier al, in eenvoud en liefde. Want de Overkant, is dat heel anders dan nu? Of compensatie voor geleden verlies en onrecht? Ben je dan verlost van wat hier dwars zat of lukken dan alle dingen wel? Of zie je daar scherp en mild, groeit door wat hier in je begon? Ja, liefde weer.

 
Belt u me even als ik iets voor u kan betekenen?
Een hartelijke groet voor groot en klein
ds. Cornelis Romkes
 
terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.