Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Ook dat nog… Ook dat nog…

Gal in de bijbel

Gal is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering maar toch heeft het in de bijbel geen goede naam. Zoals in Job 16:13 waar Job zijn aanvechtingen beschrijft met de woorden ‘zijn pijlen richten zich op mij van alle kanten, hij doorboort mijn nieren, zonder enig medelijden, hij giet mijn gal uit op de grond’. En in Handelingen 8:23 waar volgens de Statenvertaling staat ‘Want ik zie dat u zo bitter als gal bent en een kluwen ongerechtigheid’. De Nieuwe Bijbelvertaling maakt hiervan: ‘Want ik zie dat u vol venijn zit en verstrikt bent in het kwaad.’ Je zou er zwartgallig van worden. Met de verwijzing naar Mattheüs 27:34 zitten we midden in het thema van de veertigdagentijd: Hierin wordt vermeld dat Jezus aan het kr uis ‘met gal vermengde wijn’ te drinken kreeg. Dit zou een verdovende drank zijn geweest die Jezus weigerde te drinken. Overigens wordt gal in de lever gemaakt en niet in de galblaas dus deze laatste kan een mens best missen.
 

Hartelijke groet!
Ds. Henk-Jan Ketelaar
Tel. 622574
Email:

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

Dorpskerk
(Dorpskerkgemeente)


 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Ons privacybeleid
meer
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor het programma van Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.