Protestantse Kerk in Nederland
----------- Carnisse Haven ----------- Bethelkerk ---- Triomfatorkerk --
 
 
Meditatie Meditatie
St Maarten

Door ds. Bert de Wit
In diverse media werd de vergelijking gemaakt tussen de Elfstedentocht die Maarten van der Weijden probeerde te zwemmen en de lijdensweg die Christus moest gaan.
‘Zoals Jezus het lijden van de mensen op zich nam, zo zwom Van der Weijden zichzelf kapot om het lijden aan kanker te bestrijden’, schreef Floor Rusman in NRC Handelsblad, in een column met de titel ‘De aanbidding van de lijdende Maarten’.
De auteur beschrijft met enig cynisme het enthousiasme van het publiek. Hij ziet daarin de behoefte die mensen nu eenmaal hebben, aan een Goed Mens, een held, om te aanbidden. Vroeger was dat Jezus, nu Maarten van der Weijden.
Zo kun je als intellectuele chroniqueur van het kleinmenselijke gedoe het sentiment van de massa op afstand houden. Die houding is mij niet vreemd, maar kijkend naar de Tv-uitzending van de intocht van Maarten van der Weijden in Leeuwarden, betrapte ik mijzelf op kippenvel en waterige ogen.

Aan het begin van de uitzending werden mensen geïnterviewd die de zwemmer wilden verwelkomen. Zij vertelden verhalen die je ook kunt horen bij een uitvoering van ‘The Passion’, op Witte Donderdag, wanneer mensen worden geïnterviewd die meelopen in de processie rondom het grote witte kruis.
Ook dan hoor je aangrijpende verhalen. Er wordt gedacht aan een overleden vader, echtgenoot of kind. Iemand vertelt zelf die ‘rotziekte’ te hebben gehad, een ander heeft er nog steeds mee te kampen. In Leeuwarden was er uiteraard bewondering voor de ‘onmenselijke’ prestatie van de zwemkampioen.
Maar de diepe ontroering, met als gevolg ‘kippenvel van top tot teen’, werd veroorzaakt door iets anders. ‘Hij doet dit ook voor mij’, hoorde ik verschillende mensen zeggen.

De zelfgekozen lijdensweg van Maarten van der Weijden had als doel het inzamelen van geld ten behoeve van onderzoek naar de bestrijding van kanker. Naar eigen zeggen doet hij dit soort dingen ook vanuit een gevoel van schuld, omdat hij zijn ziekte heeft overleefd en anderen niet.
De weg die hij koos was die van vereenzelviging met kankerpatiënten. Zoals zij dat moeten, wilde ook hij ‘alles geven’ om zijn doel te halen. De mensen die hem volgden en aanmoedigden (hetgeen niet hetzelfde is als ‘aanbidden’) hebben de intentie van de zwemmer begrepen.
Zijn actie vervulde hen met dankbaarheid.

Waarom zou je daar cynisch naar kijken? Natuurlijk zijn er mensen die overdrijven, velen van hen werken bij de media.
Maar de meeste mensen die zelf of van nabij de ontluisterende ziekte hebben meegemaakt, weten hoe kwetsbaar een mens uiteindelijk is. Die uiteindelijke kwetsbaarheid liet de Olympische reus doelbewust zien, toen hij zich op een brancard naar het podium liet brengen waar de opbrengst van zijn actie bekend zou worden gemaakt.
De mensen om hem heen hadden niet zozeer behoefte om iemand te aanbidden, maar om door iemand begrepen te worden. Lijden maakt een mens eenzaam. Deze eenzame zwemmer heeft mensen laten zien dat zij in hun lijden niet alleen zijn en dat geeft enige troost.
Wat is er op tegen om daarin de gestalte van Christus te herkennen?

Ds. Bert de Wit
 

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.