Protestantse Kerk in Nederland
******** Carnisse Haven ******** Bethelkerk *** Triomfatorkerk ***
 
 
Meditatie Meditatie
En Hij sprak tot hen vele dingen in gelijkenissen…’

Door ds. Jan Willem Stam
(Matteüs 13:3)
Deze zomer is het thema van het ‘vieren met z’n drieën’ gelijkenissen. Afhankelijk van hoe je telt zijn er ongeveer veertig gelijkenissen te vinden in de evangeliën. De voorgangers van de diensten die in de zomerperiode op het dorp worden gehouden kozen daaruit hun favorieten.

In het optreden van Jezus staat het Koninkrijk van God centraal, de nieuwe werkelijkheid die nu al als mogelijkheid in ons midden aanbreekt. Dat koninkrijk is waar God het voor het zeggen heeft en mensen tot hun recht komen, dat gaat altijd samen.
Jezus probeert de hearts and minds van de mensen daarvoor te winnen. Hij doet dat door te spreken en door te handelen: hij vertelt gelijkenissen en doet wonderen. De gelijkenissen horen dus bij de kern van het optreden van Jezus.

De focus van Jezus’ gelijkenissen is dus het Koninkrijk van God. Het zijn korte verhalen waarin een overeenkomst zit met hoe God doorwerkt in onze werkelijkheid. Wie ze wil uitleggen zal dus altijd op zoek moeten naar die overeenkomst. Je komt deze op het spoor door twee vragen stellen. Allereerst, waar kom ik, de hoorder, zelf voor in het verhaal? En ten tweede, waar in het verhaal komt Jezus voor?
Neem bijvoorbeeld de gelijkenis die we op de eerste zondag lazen, de gelijkenis van de twee zonen (Matteüs 21:28-30). Waar kom ik voor in het verhaal? Ben ik iemand die doet wat hij zegt? Ben ik iemand die zich bekeert, net als die eerste zoon? Of ben ik als die tweede zoon, mooie woorden, maar geen daden?

Het verhaal van Jezus haalt ons uit de positie van neutrale toeschouwer. Zijn verhaal blijkt over ons te gaan en stelt ons een kritische vraag. Zo worden wij betrokken bij dat Koninkrijk van God waar ‘ja ja is en nee nee’ (Matteüs 5:37).
Dat is ook de manier waarop Jezus voorkomt in de gelijkenis. Ook dit verhaal van die twee zonen gaat over Hemzelf. Want de gelijkenis roept de vraag op waar toch de zoon is die ja zegt én ja doet. De zoon in wie geen dubbelheid is, maar die de wil van zijn vader met liefde doet. De zoon die de wijngaard van de wereld vrucht laat dragen. Waar is toch die Zoon?

Gelijkenissen onthullen ons het geheim van God en van Jezus. Dat gebeurt als je ze wilt horen als een kans op een ontmoeting. Wil je contact maken, of blijf je een buitenstaander? In Matteüs 13 vragen Jezus’ leerlingen waarom Hij in gelijkenissen spreekt. Jezus antwoordt dat zijn gelijkenissen leiden tot een scheiding. Het is voor het Koninkrijk of tegen het Koninkrijk.
Gelijkenissen zijn bepaald geen onschuldige verhaaltjes, ze leiden tot een scheiding der geesten. Ook dat legt Jezus uit met een gelijkenis, die van het zaad.

Het evangelie valt niet altijd in goede aarde, maar waar dat wel gebeurt, is de oogst groot. Met die belofte vieren we deze zomer.

Ds. Jan Willem Stam

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.