Protestantse Kerk in Nederland
******** Carnisse Haven ******** Bethelkerk *** Triomfatorkerk ***
 
 
Meditatie Meditatie
Een onderhoudsvriendelijke tuin?

Door ds. Bert de Wit
Sinds Pasen word ik weer bezig gehouden door ‘de tuin’. Inderdaad, tussen aanhalingstekens, want het zal in dit stukje niet gaan over de tuin om ons huis (hoewel ook die ons vanwege het mooie weer sinds de paasdagen begint bezig te houden), maar over ‘de tuin’ als literair motief in de Bijbel.
Op Paasmorgen lazen wij over Maria die in de graftuin op zoek was naar het lichaam van Christus. Toen hij haar vond, dacht zij dat hij de tuinman was.
En sinds Eerste Paasdag lezen wij in de kerk uit het boek Genesis, waar in het tweede en het derde hoofdstuk sprake is van een prachtige tuin: de hof van Eden.
God zelf legde die tuin aan, om ‘de mens’ daarin te laten wonen. (Op dat moment was die mens nog in zijn eentje.) Zo kreeg de mens een plaats en een taak, namelijk voor die tuin te zorgen en er op te passen. De mens werd een soort parkwachter.
Dat zal geen zwaar werk zijn geweest, want de mens mocht van bijna alle bomen in de tuin eten. De goede God had de mens een onderhoudsvriendelijke tuin gegeven, zoals dat tegenwoordig heet.

De tuin van de pastorie waarin ik woon schijnt ook een onderhoudsvriendelijke tuin te zijn. Het verhaal gaat dat mijn voorganger - die ook in dit huis heeft gewoond - toen hij 25 jaar predikant was, een onderhoudsvriendelijke tuin van de wijkgemeente van Carnisse Haven heeft gekregen.
Daar pluk ik nog de vruchten van. De tuin geeft inderdaad niet veel werk. Een paar keer in het seizoen de boel snoeien, beetje aanvegen en dan is hij weer winterklaar. Bovendien heb ik een vrouw die als mijn ‘hulpe tegenover’ het meeste werk doet in de tuin. Mij zul je niet horen klagen.

Het enige wat ik mij wel eens afvraag is waar het woord ‘onderhoudsvriendelijk’ op slaat. Voor wie is het onderhoud vriendelijk? In elk geval niet voor de tuin. Want die ligt grotendeels begraven onder klinkers en stoeptegels. Er groeit niets waarvan wij zouden kunnen eten, behalve een appelboompje in de voortuin.
Maar de voortuin is dan ook niet onderhoudsvriendelijk. En dat boompje hebben wij zelf geplant. Als je op internet zoekt naar een ‘onderhoudsvriendelijke tuin’, dan zie je tuinen die doen denken aan begraafplaatsen.
Een onderhoudsvriendelijke tuin is vriendelijk voor luie mensen, maar zorgt ook voor een dooie boel. En of dat nou zo goed is voor een mens?

Volgens het boek Genesis zijn de mensen uit die tuin gezet omdat ze zich niet aan de afspraken hadden gehouden. Het lijkt een overdreven reactie van God. Waarom zo boos om dat ene hapje van die verboden boom? Of wordt de mens hier vriendelijk onderhouden?
Als er één is die weet wat goed is voor de mensen, dan is dat toch de Ene? Je kunt het zien als een ‘zondeval’, maar ook als een promotie: de parkwachter wordt akkerbouwer. Dan moet je onkruid wieden en zweten voor je brood. Maar wordt een mens daar minder van?
Als je goed luistert naar de vervloekingen van de Eeuwige die Hij uitspreekt over de aarde en de mensen, dan hoor je hoe daarin liefde klinkt. De liefde van een vader die zijn uitslapende zoon wakker roept: ‘Opstaan! Je hebt lang genoeg in je nest liggen stinken!’
Het zijn mooie verhalen voor de zondagen van Pasen.

Ds. Bert de Wit

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Jaarboekje 2017
Een uitgave van de Protestantse Gemeente Barendrecht (PKN).
Klik hier
voor het jaarboekje in PDF.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.