Protestantse Kerk in Nederland
******** Carnisse Haven ******** Bethelkerk *** Triomfatorkerk ***
 
 
Meditatie Meditatie
Jona, een tweede kans!

Door ds. Henk-Jan Ketelaar

Bent u er voor om mensen een tweede kans te geven in het leven? Durf maar eens ‘nee’ te zeggen met de eerste verbroken goede voornemens van 2018 al achter de rug… Maar gelooft u in het algemeen ook in een tweede kans voor mensen? Ja, bij kinderen: natuurlijk, als het een keertje niet helemaal gaat zoals het zou moeten dan vertrouw op je de ‘leercurve’, zoals dat tegenwoordig heet: Stapje voor stapje gaat het beter.
Maar dat familielid dat de auto weer eens heeft geleend zonder zich druk te maken over de lege benzinetank? Een collega die een fout maakt? Of je buurtgenoot die na een periode van detentie weer in de straat komt wonen? Wat te denken over de discussie over de mogelijkheid om levenslange gevangenisstraf na een fors aantal jaren toch nog eens te bezien: Het kan toch zijn dat iemand werkelijk tot inkeer is gekomen?
Een gevangenispredikant brak eens een lans voor die gedetineerden. Niet dat iedereen zo maar vrij zou komen maar hij betoogde dat je het toch niet mag uitsluiten dat iemand werkelijk leert van de straf: Je mag mensen toch niet voor altijd afschrijven. Dat is geen eenvoudig gesprek.

Jona is een eigenwijze profeet die ondanks zichzelf op weg gaat met een opdracht. En hij is niet zo van het bieden van een tweede kans voor mensen, zo blijkt op het einde van het bijbelboek dat naar hem is genoemd. Dat, terwijl hij zelf steeds opnieuw tweede kansen krijgt in het bijbelverhaal. En Jona weet ook dat God wel van tweede kansen houdt. En misschien is dat de reden dat hij liever voor Tarsis kiest in plaats van Nineve. Als we het op onszelf betrekken: Jona is dat ongenuanceerde deel van onszelf dat recht voor z’n raap wil dat boontje om z’n loontje komt.
Dat deel van ons dat roept dat wie kwaad doet kwaad ontmoet, dat deel van ons dat weinig wil weten van bekeerlingen die heel wat op hun kerfstok hebben maar nu het rechte pad hebben gevonden. ‘Ze hebben het er naar gemaakt, de mensen van Nineve’ denkt Jona. Maar God ziet toekomst in mensen die fouten maken. Hij ziet toekomst in mensen die anderen en zichzelf recht willen aankijken, hun fouten goedmaken en daarmee ‘eigenaar’ willen worden van wat ze anderen hebben aangedaan. En zo leert Jona een les over barmhartigheid en ‘een tweede kans’.


Op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari spelen veel bekenden uit Barendrecht de musical ‘Jona, een tweede kans’ in theater Zuidplein. De musical is in eigen beheer geschreven en gecomponeerd door de mensen van de Stichting Samenspel Barendrecht wat een opmerkelijke prestatie genoemd mag worden! Onder begeleiding van een 10-koppige live band spelen meer dan 20 acteurs het verhaal van Jona in een geheel nieuwe versie. Jona staat voor het dilemma dat hij naar Ninnesota moet om daar de mensen op het juiste pad te brengen.
Maar de mensen in deze verdorven stad, midden in het Amerika van de jaren twintig, verdienen dit totaal niet. De stad draait om drugs, drank en prostitutie. Jona besluit een enkeltje voor de trein te kopen en de andere kant op te gaan. Maar zo werkt dat natuurlijk niet…

Ds. Henk-Jan Ketelaar

terug
 
 
 

Inloggen


 
Overige protestantse kerken

 

 Dorpskerk

 

 

  Immanuëlkerk

 
ANBI

Klik hier voor meer informatie over de ANBI-status.
 
Jaarboekje 2017
Een uitgave van de Protestantse Gemeente Barendrecht (PKN).
Klik hier
voor het jaarboekje in PDF.
 
Bijbelleesrooster
Het Nederlands Bijbelgenootschap stelt jaarlijks een bijbelleesrooster beschikbaar; een hulpmiddel bij het dagelijks lezen van de Bijbel.

U kunt hier de dagtekst van het NBG-bijbelleesrooster lezen (uit De Nieuwe Bijbelvertaling).
 
Kerkblad 'KLANKBORD'
Indien u als lid bent ingeschreven in één van de Protestantse wijkgemeentes, dan kunt u zich abonneren op het KLANKBORD.Lees verder
 
Collectebonnen PGB
Wilt u bij de collectes in de kerk gebruik maken van collectebonnen i.p.v. met geld?
Klik hier voor meer informatie.

 
 
Woord & weg

Woord & Weg is een inspiratiemagazine van de Protestantse Kerk in Nederland.

Klik hier om het maandblad te raadplegen.
 
Vorming en Toerusting

U bent geïnteresseerd, nieuwsgierig en misschien zelfs wel op zoek, een reiziger?
Laat u dan meenemen door diverse gidsen in onze protestantse gemeente en doe mee aan die activiteiten die u interesseren. Van informatief tot entertainment en van educatief tot vormend. Zonder uzelf vast te leggen bent u uitgenodigd om deel te nemen aan een activiteit of mee te praten in één van onze vaste groepen. In tegenstelling tot wat de titel suggereert: u bent altijd welkom!
Klik hier voor de website speciaal voor Vorming en toerusting.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.